Los árabes en la España medieval (elementos árabes en la literatura española medieval con especial atención a la épica castzellana) - Kovaříková Andrová, Jana (2007)
Práce pojednává o situaci na Pyrenejském poloostrově v období středověku. Zaměřuje se především na oblast literatury, ve které se, stejně jako v ostatních oblastech kultury, projevuje střet tří různých kultur, muslimské, křesťanské a židovské. Jde především o postihnutí vlivu literatury arabské na literaturu psanou v jazyce španělském. Ve španělské literatuře se projevuje vliv arabů nejen po stránce obsahové a formální, ale také ve způsobu zpracování určitých témat a v jejich výběru. V oblasti epické literatury důležitým dílem Poema de Mio Cid, nejen proto, že jde o první dochované epické dílo španělské literatury, ale také jako odkaz, který zanechali arabové španělské literatuře.