Jean Baudrillard a osobná environmentálna kríza - Sélešová, Petra; Macek, Jakub, 1979-; Masarykova univerzita. Katedra environmentálních studií (2007)
Cieľ diplomovej práce vyplýva z názvu práce - „Jean Baudrillard a osobná environmentálna kríza“. Našou ambíciou bolo popísať život a dielo tohto francúzskeho mysliteľa, charakterizovať „hyperrealitu“ podľa Baudrillarda a začleniť tento pojem do environmentálneho diskurzu. Naším ďalším cieľom bola charakteristika osobnej environmentálnej krízy, pričom sme vychádzali z rozdelenia Erazima Koháka (Kohák, 2000:15-18). Kohák rozdelil environmentálnu krízu na globálnu, lokálnu a osobnú, pričom osobnú krízu označil ako krízu identity. Preto sa ďalšia časť práce zaoberá identitou a jej krízou, najmä narcistickou poruchou. Ústrednou myšlienkou bolo nájsť osobnú environmentálnu krízu v diele Jeana Baudrillarda a zistiť súvislosť medzi hyperrealitou a vznikom krízy identity. Prínos práce by mal byť v zaradení Baudrillardovho pojmu hyperrealita do environmentálneho kontextu, najmä v súvislosti s osobnou environmentálnou krízou.
The aim of this thesis consists in the description of Baudlilard’s life and work, the characterisation of „hyperreality“ according to Baudrillard and we aimed to include the term “hyperreality” in environmental discourse. We also intended to characterize the environmental identity crisis and we were influenced by Erazim Kohak‘s classification (Kohák, 2000:15-18). Kohak divided environmental crisis into global, local and identity one. The subsequent part of this work deals with identity and its crisis, with regard to narcissistic disorder. The main idea was to find identity crisis in the Baudrillard‘s work and to find out the connection between the hyperreality and the rise of identity crisis. This diploma should be helpful with respect to insertion of the term hyperreality into environmental context, mainly in connection with environmental identity crisis.
Vedoucí práce: Jakub Macek.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: Baudrillard, Jean, -- 1929-2007; ekologická krize; identita; masmédia; narcismus; ecological crisis; identity; mass media; narcissism; Evropa; Severní Amerika; Europe; North America; diplomové práce; master's theses