Vliv postojů k rodičovství a rodovým rolím na hodnocení charakteristik vybraných druhů kontroly početí rozdíly mezi muži a ženami - Nezhybová, Michaela (2007)
Základním zjištěním mé práce je, že u vysokoškolských studentů nemá příklon k tradičnímu či egalitářskému rozdělení genderových rolí vliv na postoj k antikoncepčním metodám. Muži i ženy vnímají antikoncepční prostředky pozitivně a nelze mezi nimi vidět podstatný rozdíl. Ženy časteji používají antikoncepční pilulky, které jsou celým souborem nazírány nejvíce pozitivně, muži kondom, proto je překvapující, že ženy vnímají charakteristiky kondomu pozitivněji než muži. Zvláštní je i fakt, že i přes negativní postoj k přerušované souloži, je tato metoda používaná mnohem častěji než metody neplodných dnů či nitroděložní tělísko, které jsou nahlíženy pozitivněji. Překvapivě se ukázali muži vysokoškoláci jako více egalitářští než ženy vysokoškolačky, ale je třeba podotknout, že celý soubor je spíše egalitářský. Vliv na tuto dimenzi prokázala délka vztahu. Ženy totiž častěji uváděly delší partnerský vztah, který koreloval s mírou tradice. Délka vztahu se ukázala jako prediktor zodpovědnější volby metody kontroly početí.