Jak ženy prožívají vztah ke svému nenarozenému dítěti - Korábová, Iva, 1983- (2007)
Hlavním cílem bakalářské práce bylo popsat subjektivní prožívání vztahu s nenarozeným dítětem těhotnými ženami. Důležitost tohoto tématu podtrhuje zejména vliv prenatální zkušenosti nejen na pozdější kvalitu vazby mezi matkou a dítětem, ale také na jeho osobnost obecně. V teoretické části je kromě vlivů, které mohou působit na matčino prožívání vztahu s nenarozeným dítětem, přiblížen i psychologický konstrukt nejbližší předmětu zkoumání této práce - prenatální attachment. Kvalitativně orientovaný výzkum byl proveden metodou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný vzorek tvořilo devět žen ve třetím trimestru těhotenství. Zvukový záznam každého z rozhovorů byl přepsán a posléze analyzován, za účelem bližšího vystihnutí subjektivních prožitků ženy ve vztahu k dítěti. Vedle velké intenzity prožívání a angažovanosti žen se mezi zásadní témata řadí: matkou vnímaná vzájemná propojenost s dítětem, chápání dítěte jako partnera, vnímání „magičnosti“ dítěte a jedinečnost, kterou matky vztahu samy přikládají.