Osobnostní faktory a syndrom vyhoření u vybrané profesní skupiny pedagogů - Stolár, Pavel (2007)
Práce se věnuje hledání vztahů mezi osobnostními charakteristikami pedagogů a syndromem vyhoření. V teoretické části je pozornost nejdřívě zaměřena na výskyt syndromu vyhoření v pedagogické profesi, jeho fáze a projevy. Druhá kapitola popisuje osobnost, její dimenze a pojetí pětifaktorového modelu osobnosti, ze kterého vychází výzkumná část. Třetí kapitola je věnována specifikům učitelské profese, požadavkům, jenž společnost na učitele klade a následně zátěži, která je ohrožuje. Výzkumná část sestává z šesti podkapitol. První popisuje co bylo cílem bakalářské práce, ve druhé podkapitole jsou stanoveny jednotlivé hypotézy, třetí charakterizuje zkoumaný vzorek a zkušenosti se sbíráním dat, čtvrtá podkapitola je zaměřena na metodiku výzkumu a charakteristiku použitých dotazníků. Pátá podkapitola je věnována analýze výsledků. V diskusi je reflektován vztah mezi výsledky výzkumu a povahou práce, závěr nastiňuje návrhy opatření pro další výzkum.