Vliv negativních stereotypů na postoj ke stáří u samotných seniorů - Neumannová, Jana (2007)
Práce je o vlivu negativních stereotypů o stáří na postoj ke stáří u samotných seniorů. V teoretické části jsou zmapovány současné znalosti o stárnutí a stáří. Stárnutí je rozčleněno na biologické, psychologické a sociální. U psychologického stárnutí je zvláštní pozornost zaměřena na intelekt a paměť, protože právě tyto bývají často terčem předsudků o stáří. Dále je v této části pojednáno o prostředí, ve kterém mnou zkoumaní senioři žijí. Je to rodina, domov důchodců a Univerzita třetího věku. Dále je v teoretické části pojednáno o postojích a negativních stereotypech o stáří, stručně je také zmíněno, jak se propojuje stárnutí, sebeobraz a stereotypy. Empirická část si klade za cíl odpovědět na výzkumné otázky. Jednak, zda jsou negativními stereotypy ovlivněny postoje samotných seniorů ke stáří a zda má na tyto postoje vliv prostředí, ve kterém senioři žijí. Data byla získána formou nestandardizovaného rozhovoru. Použita byla metoda zakotvené teorie. Je to metoda induktivně odvozená ze zkoumání jevu, který reprezentuje.