Motivace k sebepoškozování u adolescentů - Kolář, Jan (2007)
Tato práce obsahuje přehled psychologických poznatků o formách, míře výskytu a mezipohlavních rozdílech v sebepoškozování. Zachycuje také některé osobní charakteristiky častěji se vyskytující u sebepoškozujících se adolescentů a nejčastěji uváděné příčiny a motivy k sebepoškozování. Součástí práce je dále kapitola o prožívání sebepoškozování, na níž volně navazuje kvalitativní studie mapující motivy a prožívání sebepoškozování adolescenty. Výsledky výzkumu prokázaly diverzitu motivů k sebepoškozování, dále významnou roli vnímání postojů sociálního okolí vůči sebepoškozování respondenty samotnými a také specifickou roli a funkci bolesti v aktu sebepoškozování.