Reflexe hudebního výkonu u studentů hudby - Klimešová, Martina (2007)
Cílem této práce je odpovědět na otázku, zda studenti provádějí reflexi a zda si tento fakt i uvědomují. Tedy zda se věnují reflexi vědomě a jestli jim to může pomáhat ke zvládání trémy a k efektivnějšímu nastudování a interpretování skladeb. Chce přinést nové poznatky v oblasti reflexe vlastního hudebního výkonu a s ním související trémou. Teoretická část práce se snaží pokrýt oblasti týkající se trémy. Popisuje trému jako takovou, její projevy (symptomy), způsoby jak se dá zvládnout a také s čím může tréma souviset (osobnost hudebníka). V této části se práce také zabývá tématem reflexe, jako jednoho z ústředních pojmů této práce a snaží se popsat, co to vlastně reflexe je, co to znamená. Jako další téma v práci se rozebírá hudební vystoupení, způsob jeho hodnocení a v neposlední řadě výkonovou motivací hudebníka. Všechny tyto oblasti jsou navzájem propojeny a mezi jednotlivými tématy existují různé vztahy. Konkrétními způsoby použití těchto pojmů v praxi se zabývá empirická část této práce.