Prožívání nepřítomnosti otce v souvislosti s identifikací s mužskou rolí - Hoďáková, Kateřina (2007)
Tato práce se zabývá prožíváním mužů, jimž otec, jakožto model mužské role, v nějakém věku chyběl. Zajímalo mě především jak se s nepřítomností otce vyrovnávali a jaký význam přisuzují roli otce ve výchově. Hledala jsem odpovědi na takové otázky, jako: Jaký význam přisuzují muži, kteří vyrůstali bez otce, jeho roli v procesu identifikace s mužskou rolí? Jak důležitá je představa otce pro formování mužské role? Jaký význam měl pro utváření mužské role konkrétní mužský vzor? Jak sami muži, kteří vyrůstali bez otce, vymezují mužskou roli? Vnímají muži, kteří vyrůstali bez otce, jeho potřebu v procesu separace? Jaký vztah mají muži, kteří vyrůstali bez otce, se svou matkou? Výzkum probíhal prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů s muži, kteří, ať už objektivně či subjektivně, vyrůstali bez otce. Účastnilo se ho sedm mužů mezi 21-46 lety.