Stáří a sexualita - Floriánová, Edita, 1985-; Štěpánková, Miroslava, 1968-; Masarykova univerzita. Fakulta sociálních studií. Katedra psychologie (2007)
Tato práce se zaměřuje na problematiku stáří, konkrétně na oblast sexuality ve stáří. Sexualita ve stáří je téma stále tabuizované a nepříliš probádané. Tato práce se snaží přiblížit sexualitu v pozdějším věku pohledem seniorů. V teoretické části jsou představeny relevantní koncepty pokrývající problematiku stáří především z pohledu life-span psychologie. V kapitole o sexualitě ve stáří jsou přiblíženy změny spojené se sexuálním životem a výzkumy zabývající se sexualitou ve stáří. Cílem kvalitativní studie bylo zjistit, jak lidé ve stáří prožívají vlastní sexualitu, jaký význam sexualita v jejich životě zaujímá a jaké jsou jejich sexuální potřeby. Studie se zúčastnilo 9 respondentů starších 62 let. Data získaná z polostrukturovaných rozhovorů byla následně zpracována pomocí zakotvené teorie. Výsledkem je návrh modelu sexuálního života ve stáří. Ve studii bylo zjištěno, že lidé ve stáří mohou být sexuálně aktivní, sexualita může být pro ně stále důležitá, sexuální chování jim může přinápřinášet uspokojení a příjemné pocity. Kromě toho byly nalezeny vztahy mezi měnícími se sexuální projevy a spokojeností partnerů, které by mohly být inspirací pro další výzkumy.
This diploma work focus on questions of old age, particularly sexuality in old age. The topic sexuality and elderly is still taboos and is not explored a lot. This diploma work tries to present sexuality in later life by the seniors view. Theoretic part treats with the relevant concepts of old age especially from the perspective of life-span development psychology. Further, in the chapter about sexuality in old age are presented changes associated with sexual life and researches on sexuality in old age. The purpose of qualitative study was to discover how elderly experience their sexuality, what the importance of sexuality in their lives is and what their sexual needs are. In the study participated nine respondents older than 62. The data acquired from semi structured interviews were subsequently analyzed using grounded theory. The result is proposed model of sexual behaviour in elderly. It was discovered that elderly can be sexually active, there is a high importance of sexuality, and sexual behaviour can satiate them, also with pleasant feelings.
Vedoucí práce: Miroslava Štěpánková.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: kvalita života; senioři; sexualita; sexuální chování; stáří; old age; older people; quality of life; sexual behavior; sexuality; bakalářské práce