Stáří a sexualita - Floriánová, Edita, 1985- (2007)
Tato práce se zaměřuje na problematiku stáří, konkrétně na oblast sexuality ve stáří. Sexualita ve stáří je téma stále tabuizované a nepříliš probádané. Tato práce se snaží přiblížit sexualitu v pozdějším věku pohledem seniorů. V teoretické části jsou představeny relevantní koncepty pokrývající problematiku stáří především z pohledu life-span psychologie. V kapitole o sexualitě ve stáří jsou přiblíženy změny spojené se sexuálním životem a výzkumy zabývající se sexualitou ve stáří. Cílem kvalitativní studie bylo zjistit, jak lidé ve stáří prožívají vlastní sexualitu, jaký význam sexualita v jejich životě zaujímá a jaké jsou jejich sexuální potřeby. Studie se zúčastnilo 9 respondentů starších 62 let. Data získaná z polostrukturovaných rozhovorů byla následně zpracována pomocí zakotvené teorie. Výsledkem je návrh modelu sexuálního života ve stáří. Ve studii bylo zjištěno, že lidé ve stáří mohou být sexuálně aktivní, sexualita může být pro ně stále důležitá, sexuální chování jim může přinápřinášet uspokojení a příjemné pocity. Kromě toho byly nalezeny vztahy mezi měnícími se sexuální projevy a spokojeností partnerů, které by mohly být inspirací pro další výzkumy.