Syndrom vyhoření u prodavačů - Fialová, Lenka; Řiháček, Tomáš, 1978-; Masarykova univerzita. Fakulta sociálních studií. Katedra psychologie (2007)
Bakalářská práce je zaměřena na seznámení s pojmem syndrom vyhoření, s jeho fázemi a příčinami. Prací jsme informováni o hlavní příčině syndromu vyhoření o stresu. Je zde charakterizován psychosociální i chronický stres a jeho vliv nal idský organismus. V odborné práci části jsou zmíněny některé faktory ovlivňující rezistenci člověka vůči negativním účinkům stresu. Také se tu setkáváme se zdravým životním stylem a zdravou životosprávou. Oba tyto pojmy jsou zde přesně charakterizovány. Analýzou dotazníkového šetření u prodavaček byly ověřeny vztahy mezi některými faktory zdravé životosprávy a zdravého životního stylu s výskytem příznaků vyhoření.
The thesis focuses on getting acquainted with the term burn-out syndrome, its phases and causes. It also informs us of the main cause of the burn-out syndrome and stress. Psychosocial and chronic stress and its influence on the human organism is characterized. In the thesis there are several factors mentioned influencing human resistance to negative effects of stress. We also meet a healthy lifestyle and a healthy way of living, both terms are characterized accurately. By the analysis of a questionnaire survey among shop-assistants, relations between some factors of a healthy way of living and a healthy lifestyle and the occurrence of the burn-out syndrome symptoms have been examined.
Vedoucí práce: Tomáš Řiháček.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2007.
Keywords: profese; stres z povolání; syndrom vyhoření; zdravý životní styl; burn-out syndrome; healthy lifestyle; occupational stress; professions; bakalářské práce