Biopotraviny v kontextu ideologie zdraví - Kubáňová, Jana (2007)
Tato práce se zabývá souvislostmi ideologie zdraví jako součásti kultu těla s biopotravinami. Vychází se sociologie jídla a stravování, popisuje způsoby, jakými se vytváří význam biopotraviny a jejich chápání zákazníky. Ti chápou biopotravinu především jako produkt zdravé výživy, což pramení z vysokého společenského oceňování zdraví souvisejícím s hodnotami mládí, krásy a štíhlosti, které jsou silně mediálně propagované. Užitek biopotravin pro zdraví je podporován využíváním vědeckých poznatků, které jsou různě vykládány za účelem vytvoření a podpoření image výrobků bio artikulované v jejich marketingovém příběhu. Aspekty ideologie zdraví se promítají do způsobu prezentace biopotravin a usnadňují tak jejich rychlejší komercionalizaci, což přispívá k zanedbávání širších přístupů ekologického zemědělství.