Režim nešíření jaderných zbraní a jeho současné problémy případy KLDR a Íránu - Ruberová, Jana (2007)
Práce se zabývá režimem nešíření jaderných zbraní, který se v současné době nachází pod velkým tlakem a musí čelit řadě problémů, které ve svých důsledcích ohrožují samotnou podstatu režimu. Definuje režim nešíření jaderných zbraní a podává přehled jeho dosavadního vývoje. Podrobně rozebírá okolnosti vzniku a řešení současných problémů při plnění přijatých jaderných závazků ze strany KLDR a Íránu. Práce se snaží objasnit, jakým způsobem tyto státy využily mezer v režimu nešíření jaderných zbraní a jakým způsobem tento režim porušily. Hlavním cílem práce je identifikovat nejvýznamnější nedostatky režimu nešíření jaderných zbraní na základě podrobné analýzy problémů, se kterými se režim v současnosti potýká. Závěrečná část se věnuje návrhům na možné posílení režimu nešíření jaderných zbraní. Touto cestou by se v budoucnu mohla ubírat snaha mezinárodního společenství při řešení krize režimu nešíření jaderných zbraní.