Spolupráce zemí Visegrádské čtyřky v kontextu regionální politiky EU 2007 - 2013 - Afana, Nazim, 1982- (2007)
Tato diplomová práce, jejímž tématem je spolupráce zemí Visegrádské čtyřky (Česká republika, Polsko, Slovensko, Maďarsko) v kontextu regionální politiky Evropské unie (EU) 2007 - 2013, má za cíl objasnit přípravu vstupu těchto zemí do EU, „kooperací při vyjednávání nastavení alokace strukturálních fondů“, pro využití vzájemných regionálních disparit k nalezení „koaličního potenciálu skupiny států“, která by posloužila k vytvoření sektorového lobbyingu vůči nadnárodním institucím EU. Mapuje „feedback“ této koaliční spolupráce vedoucí ke sladění jednotlivých národních rozvojových plánů, potažmo Národních strategických referenčních rámců zemí visegrádského regionu posilující regionální politiku EU. Analyzuje možné konsekvence na ekonomických, sociálních a politických úrovních, jež vedou k vytvoření pracovních skupin, fondů a struktury vnitřní organizace za účelem podpory společného zájmu v čerpání ze strukturálních fondů zmiňovaných zemí.