Vývoj významu a užití mezinárodního obchodu jako aspektu politické moci ve vztahu Spojených států a Evropy od začátku 90. let do současnosti - Soldán, Lubomír (2007)
Cílem této diplomové práce je ověřit pravdivost hypotézy, která se skládá ze tří spojitých předpokladů, které se dají zformulovat do tří základních otázek. Obměňuje se význam mezinárodního obchodu jako aspektu politické moci ve vztahu USA a Evropy v čase? Liší se jeho význam a užití podle obou sledovaných aktérů? Jsou tito aktéři změnou významu mezinárodního obchodu v jednání druhé strany (případně třetích stran) zpětně ovlivněni? Doplňkovým cílem práce je odhalit míru nezávislosti mezinárodního obchodu na rozhodnutích provedených Spojenými státy a Evropskou unií. V této práci jsou sledovaní dva aktéři - Spojené státy a Evropská unie. Práce sleduje své cíle v období od začátku 90. let do současnosti. Práce začíná teoretickými poznatky o institucionálních parametrech Evropské unie, Spojených států a WTO. Následuje analytická část, tvořící hlavní část práce. Analytická část je rozdělena do tří podkapitol podle časových období.