Globalizace a neorealismus teorie a případové studie - Švec, Peter (2007)
Diplomová práce se zabývá vztahem neorealistické teorie mezinárodních vztahů a ekonomické globalizace. Testovaná hypotéza je formulována negativně a ptá se na schopnost neorealismu inkorporovat fenomén globalizace do teorie. Hypotéza se vztahuje jenom na vybrané případové studie Číny a Evropské unie, není obecným hodnocením neorealismu. V práci přijímám základní neorealistické předpoklady a zkoumám, zda má ekonomická globalizace strukturální důsledky. Kauzalita argumentace je následující: suverenita států je nevyhnutelným předpokladem platnosti neorealismu a ekonomická globalizace omezuje suverenitu Číny a členských států Evropské unie, protože působí v rámci struktury mezinárodního systému jako nová objektivní složka. Hypotéza se u obou případových studiích potvrdila, je ji ale nutné chápat v kontextu přijatých předpokladů, definic a argumentační logiky.