Lobbování středoevropských států v USA před vstupem do NATO a snaha o zrušení americké vízové povinnosti - Pavlík, Martin (2007)
Předmětem zkoumání jsou způsoby lobbování středoevropských států v USA před jejich vstupem do NATO, zejména spolupráce s krajanskými organizacemi. V druhé části práce je zkoumána snaha těchto států o zrušení americké vízové povinnosti pro cesty svých občanů do USA. Práce se snaží potvrdit hypotézu, že: Dobře organizované krajanské skupiny měly velký vliv na rozhodování amerického Senátu v otázce vstupu České republiky, Polska a Maďarska do NATO a mohou stejně účinně působit při snahách o zrušení vízové povinnosti pro tyto země ze strany USA.