Problematika náboženských karikatur a jejich vnímání Západem a Východem - Uhlířová, Jitka, 1982- (2007)
Předkládaná práce "Problematika náboženských karikatur a jejich vnímání Západem a Východem" si klade za cíl analyzovat problematiku karikatur, symbolů v nich obsažených a odlišností jejich vnímání v západním, muslimském a židovském kulturním kontextu. Cílem práce je verifikovat hlavní tezi: "V dnešním světě ještě stále hrají náboženské symboly důležitou roli a vedou často ke konfliktům na mezinárodním poli, kterým se dá jen obtížně předcházet." Karikatury odráží aktuální dění ve společnosti a jako takové jsou důležitým indikátorem možných budoucích konfliktů. Je třeba jim proto věnovat pozornost. Míra jejich vlivu se projevila nejen v "karikaturní krizi" související s otištěním karikatur proroka Mohammeda, ale i třeba v incidentu z Hebronu. V současnosti je alarmující vysoký počet antisemitských karikatur v muslimském tisku. Díky odlišnému charakteru karikaturistiky v muslimských zemích a vysoké negramotnosti tamního obyvatelstva je dobré karikatury monitorovat. Můžeme totiž předpokládat, že jsou nástrojem antisemitské propagace.