Ekonomická autonomie obcí v ČR - Kočičková, Eva (2007)
O ekonomické autonomii obcí se diskutuje v rámci stále probíhající reformy veřejné správy, která byla v naší zemi zahájena obnovením obecního zřízení v roce 1990. Autonomie znamená samosprávu, formu určité nezávislosti, samostatnosti v rámci většího celku. V průběhu času se změnil obsah hodnot místní autonomie, a to od koncepce „svobody od něčeho“ k problematice „svobody něco činit“.