Funkční aspekt společenstva bezobratlých tekoucích vod tropického a mírného pásma - Tomanová, Sylvie (2007)
Společenstva vodních bezobratlých mohou být studovány jak z taxonomického tak i z funkčního hlediska. Funkční strukturu společenstva lze popsat pomocí více biologických vlastností taxonů, které přímo odrážejí adaptace organismů na vnější prostředí. Narozdíl od mírného pásma, jsou znalosti o říční ekologii v neotropické zóně sporé a funkční analýzy společenstev vodních bezobratlých jsou vzácné. Hlavním úkolem této práce bylo tedy studovat a popsat vybrané biologické vlastnosti neotropických taxonů. Tato informace byla následně použita k ověření některých ekologických konceptů v podmínkách neotropických toků jako „River Habitat Templet“ a „River Continuum“ koncept. Navíc bylo studováno, jestli pomocí funkční analýzy společenstev bezobratlých je možné detekovat vliv činnosti člověka na ekologický stav toku tak, jako tomu je nyní v tocích mírného pásma. Bylo popsáno osm biologických vlastností u 82 taxonů: potravní specializace, způsob příjmu potravy, způsob dýchání, maximální velikost tě.