Analýza prezidentských voleb v Polsku 2005 - Khain, Pavel (2007)
Tato práce se zabývá analýzou prezidentských voleb, které se konaly v Polsku v roce 2005. V prvních dvou kapitolách je popsána volební teorie týkající se prezidentských voleb a ústavní postavení prezidenta a jeho proměňování v průběhu posledních let. Abychom porozuměli kontextu polské politiky, v kapitole čtyři najdeme předchozí prezidentské volby z roku 2000. V kapitole pět jsou popsány parlamentní volby roku 2005 - událost která ovlivnila prezidentské volby co se týká volebních preferencí kandidátů.Další kapitola se zaměřuje na kandidáty, jejich politický profil a zkušenosti. Analýza samotných voleb se nachází v kapitole sedm, která má několik podkapitol - průzkumy volební podpory, volatilita voličských preferencí, duch volební kampaně. Dále je zde popsáno první kolo voleb, období mezi oběma koly a taktika použitá oběma kandidáty k přilákání voličů neúspěšných kandidátů prvního kola. Nakonec jsou popsány a analyzovány výsledky druhého kola. Před druhým kolem získal D. Tusk větší podporu než L. Kaczyński ve všech průzkumech konaných rozličnými agenturami. Nakonec to byl ovšem Tuskův protivník, kdo získal vítězství. Rozdíl mezi výzkumy veřejného mínění a skutečnými výsledky je pozoruhodná - mezi 12-15 % v závislosti na tom, jaká agentura výzkum prováděla.