Vývoj volebního systému do dolní komory rumunského parlamentu od roku 1989 a jeho vliv na stranický systém - Glöckner, Jakub (2007)
Práce se zabývá vývojem volebního systému do dolní komory rumunského parlamentu od roku 1989 a jeho vlivem na tamější systém politických stran. Vlastní stať je rozdělena na dvě části. V rámci popisu vývoje volebního systému je hlavní pozornost věnována především jeho klíčovým proměnným. Analytická část se zabývá vlivem volebního systému (a jeho změn) na rumunský stranický systém, a to s využitím zejména empirických metod (indexů). Je sledováno posilování disproporčních účinků volebního systému a míra jejich redukčního efektu na počet stran.