Neuskutečněné návrhy reforem volebního systému do Dolní sněmovny britského parlamentu - Hovorka, Martin (2007)
Práce nejprve stručně představuje systém relativní většiny i úzký profil nejčastěji zaznívajících argumentů jak pro, tak i proti jeho zachování, přičemž akcentuje otázku spravedlnosti systému. Následně analyzuje kvartet příčin, jež po posledních třicet let částečně paralyzují britský FPTP a zkoumá, za jakých podmínek a jakými cestami vůbec může v důsledku těchto příčin k prosazení volební reformy dojít. Práce shrnuje dosavadní pokusy o iniciaci reformního procesu a podrobněji se dotýká zlomového roku 1997, v němž se téma reformy stává součástí vládní agendy. V závěru nabízí přehled alternativních designů, o nichž se v ostrovní odborné debatě v souvislosti s reformou systému relativní většiny hovoří nejfrekventovaněji.