Politická teorie Williama H. Rikera od kritiky populismu k umění politické manipulace - Havlín, František, 1979- (2007)
V této práci se pokoušíme představit v České republice opomíjenou etapu politické teorie Williama H. Rikera, ve které proti sobě stavěl liberální a populistické pojetí demokracie a věnoval se systematickému uchopení fenoménu politické manipulace, pro nějž razil termín herestetika. Riker vychází především z poznatků teorie společenské volby. Jak vyplývá z Arrowova teorému, neexistuje žádná volební metoda, která by splňovala základní podmínky „férovosti“ a zároveň vždy produkovala logické výsledky. Různé volební metody navíc produkují odlišné výsledky. Kromě těchto vnitřních efektů volebních metod vstupuje do procesů kolektivního rozhodování politická manipulace ve formě strategického hlasování, kontroly agendy či manipulace dimenzemi. Jelikož vzhledem k těmto skutečnostem není možné určit, zda výsledky voleb odpovídají vůli lidu, nebo jsou spíše produktem volebních mechanismů a manipulace, je podle Rikera populismus prázdný. Pro liberalismus, který pojímá volby jako výkon lidového veta, jsou sice implikace teorie společenské volby problematické, nikoliv však destruktivní.