Volby do Národní rady v Rakousku 2006 a rakouský stranický systém - Basová, Jitka (2007)
Volby do Národní rady v Rakousku 2006 a rakouský stranický systém. Bakalářská práce analyzuje výsledky voleb do Národní rady v Rakousku 2006 a jejich vliv na rakouský stranický systém. Stručně představuje vývoj rakouského stranického systému po roce 1945, relevantní politické strany, jejich rétoriku a situaci před volbami vč. předvolební kampaně. V rámci podrobnější analýzy výsledků sleduje některé trendy příznačné pro chování rakouského elektorátu posledních desetiletí (snižování voličské participace, eroze podpory tradičně silných stran SPÖ a ÖVP, zvyšujících se voličskou volatilitu). V kontextu Sartoriho typologie stranických systémů se poté pokouší zodpovědět otázku, zda se rakouský systém prozatím ustálil v typu umírněného pluralizmu nebo lze uvažovat již o pluralizmu polarizovaném.