Nemocenské jako základní dávka nemocenského pojištění - Krayzlová, Pavlína (2007)
Nemocenské pojištění je součástí systému sociálního zabezpečení a jeho účelem je zabezpečit výdělečně činné osoby peněžitými dávkami v době nepřítomnosti v práci z důvodu nemoci a mateřství. Z tohoto principu vychází i systém dávek nemocenského pojištění, které jsou odvozovány z příjmu z výdělečné činnosti v případě ztráty příjmu z důvodu dočasné pracovní neschopnosti pro nemoc nebo úraz, karantény, ošetřování člena rodiny a mateřství.