Památné stromy na Broumovsku - Rambousková, Hana (2007)
Tato práce pojednává o vztahu člověka ke stromům, o jeho vývoji a momentální podobě. V první části je popsán strom jako jeden z nejstarších symbolů, lidové zvyky, které se k zeleni a stromům vážou, a kultovní uctívání stromů na našem území od předkřesťanské doby (Keltové, Germáni, Slované) po současnost včetně moderních tradic jako jsou národní stromy nebo činnost okrašlovacích spolků. V druhé části, která členěním odkazuje na část první, jsou v pramenech (pověsti, dokumenty okrašlovacího spolku, aktuální seznam památných stromů) vyhledávány stromy na konkrétním území, kterým je CHKO Broumovsko. Empirický výzkum se zabývá problémy, se kterými se setkávají majitelé památných stromů a orgán ochrany přírody na zkoumaném území při vyhlašování stromů a následné péči o ně. V závěru práce jsou nabídnuty další návrhy, kterými by se mohl ubírat další výzkum této problematiky.