Horolezci a příroda vztah členů oddílu Lokomotiva Brno k přírodě a krajině - Geryková, Zuzana (2007)
Práce se zabývá horolezectvím jakožto aktivitou, která se odehrává v přírodě. První část je zaměřena na historická východiska, od kterých se odvíjí vztah horolezců k přírodě a krajině. Snaží se také pokrýt nejzásadnější a nejexplicitnější příklady konfliktů horolezectví a ochrany přírody s důrazem na nejčastější témata, diskutovaná mezi horolezci. Popisuje stanoviska horolezců k těmto záležitostem. V druhé části práce se autorka zabývá vztahem konkrétního horolezeckého oddílu k přírodě a krajině. Jde o analýzu hloubkových rozhovorů se členy tohoto oddílu. Cílem těchto rozhovorů bylo uchopení aktuálního stavu problematiky horolezectví a přírody. Jejich prostřednictvím se autorka pokusila definovat roli přírody v horolezectví a to, jak lezci reflektují svoje působení na ni. Celkově se práce zabývá envirnomentálními souvislostmi aktivity, která je stále populárnější, a tím, jak její zmasovění může měnit vztah lezců k přírodě a krajině.