Integrovaný záchranný systém z pohledu práva - Dostál, Filip (2007)
Integrovaný záchranný systém vznikl z každodenní potřeby a z reflexe činnosti záchranářů , zejména při složitých haváriích, nehodách, živelních pohromách, mimořádných situacích a krizových stavech, kdy je nezbytně nutné organizovat společnou činnost všech, kdo mohou svými silami a prostředky, kompetencemi nebo jinými možnostmi přispět k záchraně osob, zvířat, majetku nebo životního prostředí.