Funkční vazby občanského práva hmotného a procesního - Lavický, Petr, 1977- (2007)
Disertační práce se zabývá funkčními vazbami občanského práva hmotného a civilního práva procesního. Jejich vzájemný vztah je vztahem systémovým, tj. vztahem dvou systémů tvořících samostatná právní odvětví. Ohledně systémového vztahu civilního práva procesního a občanského práva hmotného vychází práce z názoru, že jejich vzájemný poměr je rovnocenný; civilněprocesní právo není nadřazeno právu hmotnému a vice versa.