Mikuláše z Drážďan Apologie proti rozhodnutí kostnického sněmu - Mutlová, Petra, 1976- (2007)
Dizertační práce přináší kritickou edici Apologie Mikuláše z Drážďan, kterou reagoval na zákaz laického kalicha kostnickým koncilem v červnu roku 1415. Úvodní studie pojednává o osobě autora a jeho literární činnosti spojené s utrakvismem, zevrubně rozebírá vydávané dílo a zasazuje jej do kontextu soudobých literárních polemik. Kodikologická část se věnuje analýze rukopisů, v nichž se Apologie dochovala, a podrobně zkoumá jejich genetické vztahy