A.G. Baumgarten Estetika - krása jako smyslově poznaná dokonalost - Novotná Březovská, Barbora, 1978- (2006)
Disertační práce „A.G. Baumgarten. Estetika - krása jako smyslově poznaná dokonalost“ se pokouší přiblížit dílo německého filosofa a formálního zakladatele estetiky 18. století, A.G. Baumgartena. Byl to právě Baumgarten, kdo držel první přednášky o Estetice a snažil se ji definovat jako vědu o smyslovém poznání. Práce se věnuje přehledově dílům, která vznikla před vydáním spisu Estetika a podrobněji samotnému spisu Estetika, resp. jedné z mála úplných částí, paragrafům Heuristiky.