Paralýza střevní po operacích aborálního tlustého střeva a její ovlivnění časnou enterální výživou - Doležel, Jan (2007)
Souhrn: Cílem studie bylo zhodnotit vliv časné enterální výživy na nitrobřišní tlak, obnovu peristaltiky, odchod prvních větrů a rychlejší odchod stolice. Pro výzkum jsem vybral resekci rekta, protože doba trvání pooperační paralýzy je delší než při ostatních nitrobřišních operacích a průměr konstruované anstomózy je exaktně určen průměrem použitého stapleru. Metodika: Pacienti byli randomizováni na sledovanou a kontrolní skupinu. Sledovanou skupinu s 30 pacienty tvořili operovaní, kteří dostávali oligomerní enterální výživu ihned po operaci. Výživa byla podávána trojcestnou sondou. Kontrolní skupinu 31 pacientů tvořili operovaní, kteří byli po operaci živeni parenterálně a narůstajícím časem od operace byli postupně živeni perorálně. Pooperační paralýza byla hodnocena pomocí křivky nitrobřišního tlaku prvních 48 hodin pooperačně. Nitrobřišní tlak byl měřen nepřímou metodou tzn. měřením tlaku v močovém měchýři. Výsledky: Křivky nitrobřišního tlaku, mediány nástupu peristaltiky ...