Ženská kriminalita jako sociální jev - Paclíková, Lucie (2007)
Diplomová práce přibližuje problematiku kriminality žen, její specifika a charakteristické znaky. Nabízí nástin pohledů na kriminalitu žen z hlediska vybraných teorií, ať biologických, psychologických, ale vzhledem k tématu práce, především sociologických. Mapuje také stav a strukturu kriminality žen z hlediska jejího vývoje, až do současnosti. Zmiňuje i některé deviace spojené s kriminalitou žen, jako např. prostituce, drogy. Popisuje i postavení žen ve vězeňském systému a nabízí některé demografické charakteristiky odsouzených žen.