Distributed Storage Framework with Offline Support - Hejtmánek, Lukáš, 1978- (2007)
Přestože se počítačové sítě postupně stávají více a více spolehlivé a začínají nacházet uplatnění v mnoha oblastech, oblast mobilních komunikací vnáší do počítačových sítí obdobu nespolehlivosti v podobě připojování a odpojování mobilních klientů. Zaměříme-li se na oblast distribuovaného ukládání dat, mobilita klientů ve formě jejich připojování a odpojování není obvykle příliš podporována, jejich funkcionalita je silně omezena, a tito mobilní klienti musí čelit celé řadě problémů v podobě konfliktních přístupů k distribuovanému souborovému systému. Tyto tak zvané aktualizační konflikty mohou vznikat ve chvíli, kdy se mobilní klient opětovně připojí k síti a snaží se synchronizovat stav svého souborového systému se stavem distribuovaného souborového systému. Tato práce představuje kostru distribuovaného souborového systému, který podporuje verzování souborů a který je vhodný pro nasazení do nespolehlivého prostředí, jakým jsou zmíněné mobilní sítě nebo sítě různě se měnící kvalitou. Ná.