Problematika nájemního bydlení v ČR (se zaměřením na historický vývoj právní úpravy nájmu bytu) - Rajsiglová, Eva (2007)
V období socialismu byl nájemní vztah zcela přizpůsoben modelu bydlení jakožto veřejné služby státu občanům, a tedy jednoznačně nakloněn nájemcům. Vznik takto pokřiveného vztahu se odehrával zcela mimo svobodnou vůli vlastníka nemovitosti.