Sterilita v partnerství - Švábová, Marie, 1962-; Kyasová, Miroslava, 1960-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2007)
Tato výzkumně - průzkumná bakalářská práce „Sterilita v partnerství“ se zabývá problematikou informovanosti a postojů respondentů k řešení případně vzniklých problémů spojených se sterilitou a infertilitou. Byly analyzovány dvě skupiny respondentů - mužů a žen. Získané informace byly vyhodnoceny ve vztahu k pohlaví, věku a vzdělání dotazovaných respondentů.Teoretická část je rozdělena na kapitoly fyziologie reprodukčního systému, příčiny a léčbu ženské a mužské neplodnosti, metody asistované reprodukce, etické a právní otázky léčby neplodnosti párů. V praktické části byly zpracovány a vyhodnoceny informace dotazníkovým šetřením. Výsledky jsou prezentovány pomocí tabulek a grafů. Závěrem lze říci, že ženy jsou v otázce neplodnosti více informováni než muži. Většina partnerských párů se shodla na dvou dětech, ženy s vysokoškolským vzděláním po ukončení studií plánovaly děti brzy po sobě, muži naopak si přáli děti až v pozdějším věku. S adopcí souhlasila většina žen, muži by.
Infertility threatens every aspect of a person s life. This thesis „ Infertility and partnership“ analyses understanging and attitudes of couples to the treatment of infertility. The aim of this study was to analyze data in relation to the gender, age and education. Physiology and pathology of human reproduction is described in the theoretical part of this thesis. Results are analysed and presented in tables and graphs. Women were better informed than men. Most couples preferred two children. Men preferred parentshood in later age.
Vedoucí práce: Miroslava Kyasová.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2007.
Keywords: neplodnost; partnerské vztahy; reprodukční zdraví; infertility; partner relationships; reproductive health; bakalářské práce