Karcinom děložního čípku - mohou ženy ovlivnit vyhlídku na vyléčení? - Pešová, Zdeňka (2007)
Záměrem práce bylo zjistit, zda mohou respondentky svým chováním a přístupem k preventivním opatřením ovlivnit vyhlídku na vyléčení. Do průzkumu bylo zařazeno šedesát respondentek hospitalizovaných na oddělení gynekologické onkologie MOÚ v Brně s diagnózou karcinom děložního čípku v různém stupni. Průzkumem bylo zjištěno, že 70 % respondentek využívá pravidelné gynekologické prohlídky jedenkrát za dva roky a později, většinou navštěvují gynekologa až při potížích a nemají dostatečný přehled o rizikových faktorech, které se podle jejich názoru podílí na vzniku sledovaného nádorového onemocnění. Tento výsledek je ve výrazném kontrastu k 70 % informovanosti žen absolvující pravidelné roční gynekologické preventivní prohlídky.