Porovnání možností cykloturistiky ve vybraných zemích EU a v ČR - Jordán, Michal (2007)
Tato práce si stanovila jako svůj cíl srovnání přístupu k cyklistické dopravě ve vybraných městech zemí Evropské unie a v Brně v České Republice. V první části práce práci se věnuji obecné charakteristice městských cyklotras, zásadám jejich plánování a realizace, jejich správy a údržby, značení a koexistence s ostatními formami dopravy. V další části jsou uvedeny konkrétní případové studie z České republiky, Německa, Rakouska, Holandska, Švýcarska a Velké Británie. Poslední část diplomové práce se zaměřuje na porovnání situace a snaží se definovat obecně platné body moderních funkčních koncepcí městské cyklistické dopravy.