Centrum hlavních majetkových zájmů dlužníka a jeho vliv v mezinárodním insolvenčním právu - Novotná, Petra (2007)
V práci jsou rozebrány některé zajímavé problémy mezinárodního insolvenčního práva. Nařízení Rady (ES) 1346/2000, o insolvenčních řízeních, si klade za cíl zabránit jevu forum shopping a zvýšit účinnost přeshraničních řízení. Článek 3 nařízení a pojem místo, kde jsou soustředěny hlavní zájmy dlužníka, je rozebrán na několika úrovních. Nejprve se práce zabývá kolizní normou určující mezinárodní příslušnost pro zahájení insolvenčního řízení.