Pravomoc soudů členských států Evropských Společenství ve sporech ve věcech občanských a obchodních (dle nařízení Brusel I) - Vlasák, Michal (2007)
Nařízení Rady (ES) č. 44/2001, o příslušnosti soudu a uznání a výkonu rozhodnutí v občanských a obchodních věcech je jádrem evropského justičního prostoru. Jeho cílem je určení pravomoci soudu členských států ES a zjednodušení uznání a výkonu soudních rozhodnutí.