Dobývání ložisek nerostů a ochrana životního prostředí - Nedomová, Pavlína (2007)
Dobývání ložisek nerostů je průmyslovou činností, která může negativně ovlivnit vzhled krajiny, způsobit znečištění půdy, vody a ovzduší. Znečištění složek životního prostředí pak vede k ohrožení rostlin a živočichů i lidského zdraví. Stejně jako z jiných průmyslových činností i z těžby vzniká velké množství odpadů, které mohou životní prostředí ohrozit. Negativní vliv těžby na životní prostředí vyžaduje regulaci ze strany státu.