Článek 31 polského kodexu trestního - niepoczytalnosc a poczytalnosc ograniczona - srovnání s českou trestněprávní úpravou - Dufek, Jiří, 1963-; Fryšták, Marek, 1974-; Masarykova univerzita. Katedra trestního práva (2007)
Tato práce je zaměřena na problematiku trestní odpovědnosti nepříčetných a zmenšeně příčetných pachatelů podle polského a českého trestního práva a jejich vzájemného srovnání. Podstatná část práce je věnována polské trestní úpravě, kterou autor ve srovnání s českou trestněprávní úpravou považuje za vhodnější způsob přístupu k pachateli, který si stav nepříčetnosti způsobil vlastní vinou.
The thesis is focused on the problems of criminal responsibility of perpetrators who committed their crime in a state of insanity or diminished sanity. Author describes current legal regulations in Poland and in the Czech Republic. As a result of the comparison of both regulations author concludes that polish regulation seems to be more proper as criminal-law response to crimes which were committed in a state of insanity into which the perpetrator puts himself.
Vedoucí práce: Marek Fryšták.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2007.
Keywords: nepříčetnost; trestní právo; criminal law; insanity; diplomové práce