Právní úprava drogové kriminality v Nizozemsku a v České republice - Walterová, Silvie (2007)
Drogová problematika je v českém právním řádu upravena v hlavě čtvrté, zvláštní části zákona číslo 140/1961 Sb., trestní zákon. Významnou a také velmi diskutovanou byla novela TrZ č. 112/1998 Sb., která zpřísnila postihy za nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a zařadila novou skutkovou podstatu - zákaz držení drog pro vlastní potřebu v množství větším než malém.