Policie ČR a její charakteristika - Nogawczyk, Miroslav (2007)
Cílem této práce je podat komplexní charakteristiku Policie ČR a popsat její úlohu ve společnosti. V úvodu je popsán historický vývoj policejních sborů na našem území. Dále stručná charakteristika jednotlivých složek policie ve funkčním smyslu. Následně se již autor věnuje samotné Policii ČR, otázkám její subjektivity, financování, její organizační struktuře, úkolům a prostředkům.