Methods for control of the cynobacterial blooms development in lakes - Drábková, Michaela (2007)
Nadměrný rozvoj sinic ve vodních nádržích v posledních desetiletích je důsledek zvyšující se eutrofizace vodních ekosystémů, zejména nadměrného přísunu fosforu. Vlivem produkce toxinů a velké produkce biomasy vede masový výskyt sinic k narušení vodních ekosystémů a výrazně omezuje využití vodních nádrží pro rekreaci či jako zdroje pitné vody. Tato práce je zaměřena na možnosti omezení masového rozvoje sinic ve vodních nádržích. V první části práce je zpracován literární přehled metod pro omezení vodních květů sinic v nádržích, kde jsou zpřehledněny informace účinnosti, a výhodách či omezení jejich použití. Zahrnuty jsou metody již dobře známé ale i nové metody a principy, které jsou zatím předmětem výzkumu. Nejdůležitějším krokem je omezení externího přísunu živin do nádrže. Přímo v nádrži může být obsah fosforu dále snížen řadou metod, zejména ošetřením sedimentů (odstraněním, překrytím a oxidací) a srážením fosforu.