Současná právní úprava dovolání jako mimořádného opravného prostředku v civilním řízení soudním. Vazba na akty komunitárního práva. - Türková, Lucie; Schelleová, Ilona, 1954-; Masarykova univerzita. Katedra občanského práva (2007)
Diplomová práce pojednává o současné právní úpravě dovolání, které je mimořádným opravným prostředkem v civilním řízení soudním, a vazbě tohoto institutu na akty komunitárního práva. Práce je pojata tak, aby popsala institut dovolání nejen v souvislosti s jeho vazbou na právo ES, ale i v širších souvislostech, a proto se soustředí i na historický vývoj tohoto institutu, charakteristiku kasačního systému i na vazby dovolání v rámci českého právního řádu, a to na ostatní mimořádné opravné prostředky a také ústavní stížnost.
This work deals with the current enactment of special appeal which is an extraordinary legal remedy in civil procedure and its connection with the acquis communautaire. It is drafted to describe the institute of special appeal not only in connection with the EC law, but also in furher circumstances, and that is why it also concerns with the historical development of this institute and its links within the Czech legal order, especially to other extraordinary legal remedies as well as to constitutional complaint.
Vedoucí práce: Ilona Schelleová.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2007.
Keywords: občanské soudní řízení; opravné prostředky v občanském soudním řízení; civil procedure; civil remedies; diplomové práce