Základní principy úpravy osvojení v mezinárodních dokumentech a jejich odkaz v právním řádu ČR a SR - Janočková, Michaela, 1984- (2007)
V diplomové práci jsou formulovány základní principy osvojení, jak vyplývají z mezinárodních dokumentů: osvojit lze jen dítě, princip nejlepšího zájmu dítěte, musí být uděleny příslušné souhlasy a rozhodout může pouze k tomu povolaný orgán, většinou soud atd.