Barokní sochařství v Rakouském Slezsku (1650-1800) - Olšovský, Jaromír, 1966- (2006)
Předložená dizertační práce se zabývá tématem barokního sochařství na území, z něhož v letech 1742-1782 vzniklo Rakouské Slezsko. Časový rozsah sledovaného období je od roku 1650 až do doby kolem roku 1800, kdy i na tomto území definitivně končí barokní styl i epocha. Těžiště práce spočívá v katalogové části, která formou katalogových hesel autorsky určených děl a biogramů jednotlivých protagonistů sochařství shrnuje tvorbu sochařů, působících na sledovaném území. Dosažené výsledky výzkumu barokního sochařství na tomto území, opřeného především o archivní, stylově-kritický přístup a formální rozbor sochařských děl, jsou shrnuty v úvodní studii, která se vedle nastínění dosavadního vývoje zkoumání tohoto tématu a historickým a stylovým proměnám sochařského vývoje na území Rakouského Slezska věnuje širším aspektům, zejména úloze barokní reprezentace a zasazení sochařských děl do kontextu tvořeného objednavatelem, tvůrcem a dobovým divákem. Dizertační práce je opatřena seznamem pramenů a.